Kirkolliset toimitukset PDF Tulosta Sähköposti

Kasteesta, vihkimisestä ja hautaan siunaamisesta sovitaan aina hyvissä ajoin kirkkoherraviraston kanssa. Kirkkoherranvirastolla sovitaan ajanvarauksesta sekä toimittavasta papista ja mahdollisesti kanttorista.

Hangon seurakuntayhtymän sivuilta löytyy hintatiedot.

Kasteessa

lapsi, nuori tai aikuinen liitetään seurakunnan jäseneksi. Pappi käy etukäteen vanhempien kanssa kastekeskustelun kasteen merkityksestä ja ristiäisten kulusta. Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia. Kummiksi voi pyytää henkilön, joka on luterilaisen kirkon kastettu ja konfirmoitu jäsen. Kasteesta tarkemmin täältä.

Hangon seurakunnissa otettiin vuonna 2018 käyttöön yhteinen kastepuu. Kastepuuhun jokainen seurakuntaamme kastettu lapsi saa oman sydämen muotoisen lehden, johon on kirjoitettu lapsen nimi ja kastepäivä. Lehti tehdään vain niistä kastetuista lapsista, joiden vanhemmat ovat antaneet suostumuksensa, että lapsen nimi voidaan lukea kirkossa. Kastepuu kantaa lehtiään vuoden ajan - kynttilänpäivästä kynttilänpäivään. Tuolloin vanhat lehdet varisevat ja puu alkaa kasvattaa jälleen uutta satoa. Perhe saa noutaa nimikoidun lehden kotiinsa. Vuoden aikana lehtien määrä puussa lisääntyy, ja se on merkki kasvavasta seurakunnasta.

Hangossa kaste on mahdollista pitää mm. Hangon kirkossa, Lappohjan kirkossa, Täktomin kappelissa, Seurakuntakodissa tai kotikasteena esimerkiksi isovanhempien mökillä.

Vihkimisessä
avioliitolle pyydetään siunausta ja vihittävät jättävät yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Ennen vihkimistä pariskunnan tulee yhdessä pyytää esteiden tutkintaa asiointipalvelun kautta tai sen seurakunnan kirkkoherranvirastolta, johon vähintään toinen vihittävistä kuuluu. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta todistuksen antamisesta. Esteiden tutkintaa täytyy pyytää viimeistään 7 vuorokautta ennen vihkipäivää. Pappi käy etukäteen hääparin kanssa vihkikeskustelun avioliiton merkityksestä ja vihkimisen kulusta.Vihkimisestä tarkemmin täältä.

Hangossa vihkiminen on mahdollista mm. Hangon kirkossa, Lappohjan kirkossa, Täktomin kappelissa, ulkona luonnossa tai jossakin hankolaisessa tilassa (esim. HUS).

Hautajaisissa
saatetaan läheinen viimeiselle matkalle. Hautajaisten järjestely aloitetaan ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja sovitaan aika siunaustilaisuudelle. Siunaavan papin kanssa tavataan ennen hautajaisia ja sovitaan siunaustilaisuuden kulusta. Hautapaikasta sovitaan Hangon seurakuntayhtymän kanssa. Hautajaisista tarkemmin täältä.

Hangossa hautajaiset pidetään Hangon siunauskappelissa tai Lappohjan siunauskappelissa. Siunauksen jälkeen voidaan pitää muistotilaisuus esimerkiksi Seurakuntakodissa tai Lappohjan kirkossa.